Nádcukor

nádcukor kép

A nád valószínűleg már akkor is létezett Földünkön, amikor az emlősök még ki sem fejlődtek az evolúció során. Persze cukortartalma valószínűleg nem érte el a ma termesztett cukornádak 13%-os cukortartalmát, az már az ember hathatós beavatkozásának köszönhető.

Mindenesetre a dél-ázsiai népek és már az egyiptomiak is előszeretettel fogyasztották időszámításunk előtti évezredekben is a cukornád levét szirup formájában.

sugar-636537-960-720.jpgA nyers nádcukor nagy mennyiségben tartalmaz különböző vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek a feldolgozási módtól függően vagy megmaradnak a termékben, vagy nem. Ipari feldolgozás esetén vegyi anyagok használatával a végtermék nem nagyon különbözik a finomított répacukortól, a sárgás-barnás, vagy éppen sötétbarna szín nem a magas ásványi anyag tartalomnak, hanem az utólagos színezésnek köszönhető.

Létezik a cukornádnak vegyi anyagoktól mentes feldolgozási módja is, ahol a megtisztított és megmosott nádszárakból kipréselik a nedvet, majd a nedvességet kivonva belőle, a megmaradt száraz anyagot granulálják és zacskózzák, semmiféle tuvábbi kezelésnek nem vetik alá. Az így készült cukor kevésbé édes, nehezebben oldódik és jellegzetes karamellszerű ízzel bír. Ez utóbbi változat, ha biotermesztési területről származik, nevezhető természetes bio nádcukornak.

3. nádcukros kép kép a nádcukorról

Az üzletek polcain mindenféle változata és kombinációja előfordul a fenti két kategóriának, figyelmes szemmel értő módon válogatva meg lehet azért találni azokat a nádcukor fajtákat, amelyek egészséges alternatívás kínálnak a vegyi anyagokkal feldolgozott répa és nádcukrokkal szemben. Amennyiben még bio termesztésből is származik, máris sokkal egészségesebb alternatívát tudunk kínálni az édességet szeretők asztalára. Ne felejtsük el azonban, bármennyire bio és bármennyire természetes összetevőjű, a cukor azért cukor marad, tehát mértékkel fogyasszuk ezt is.

Felhasználása

Felhasználható mindenhol, ahol hagyonmányos cukrot használunk, porrá őrölve természetesen nem azt a behavazott feeling-et nyújtja, mint a fehér porcukor, de ez legyen a legkisebb veszteségünk. Kelt tésztákhoz is használható, az élesztőgombákat táplálja, karamellizálható (de önmagában is enyhén karamellizált íze van), linzerekhez, süteményekhez, lekvárokhoz, palacsintafélékhez, fagylaltokhoz, gyümölcslevekhez, teákhoz, és még sorolhatnám. Egyetlen ellenjavallat létezik, aki nem fogyaszthat cukrot, az ezt sem fogyaszthatja.

Érdekességképpen, mostanában a kávék reneszánszát éljük, mindenfélével felturbózott változatait megszámláni sem tudjuk. Egy sima presszókávé  ízlés szerinti tejjel és természetes nádcukorral egy új egyedi ízélményt nyújt fogyasztóinak!

Próbáld ki bátran, nem fogsz csalódni, és máris vidáman indul a napod!